Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

παραδοσιακά παιχνίδια

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παιχνίδια που έπαιζαν παλιά οι νέοι ήταν :

Πεντόβολα

Παίζεται από δυο παιδιά. Το κάθε παιδί έχει πέντε πέτρες στο μέγεθος ενός μεγάλου φουντουκιού. Αυτός που ξεκινά πρώτος πετάει μια πέτρα από τις πέντε στον αέρα και με μια γρήγορη κίνηση, προσπαθεί να πάρει μια άλλη. Συγχρόνως προσπαθεί να πιάσει και την άλλη που πέφτει. Κάνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες πέτρες. Όταν χάσει ένα παιδί παίζει το άλλο. Ύστερα κάνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες πέτρες, πιάνοντας, από κάτω δυο πέτρες. Το ίδιο κάνει πιάνοντας από κάτω τρεις πέτρες και μετά με τέσσερις. Μετά περνάμε στην πιο δύσκολη φάση. Ενώνουμε τις δυο παλάμες μας, βάζουμε μέσα τις πέντε πέτρες, τις πετάμε στον αέρα και καθώς οι πέτρες πέφτουν από ψηλά, με μια γρήγορη κίνηση, γυρίζουμε τα χέρια στην απάνω πλευρά και προσπαθούμε να πιάσουμε τις πέντε πέτρες που πέφτουν.

Καμάρα

Με την παλάμη του αριστερού χεριού σχηματίζεται καμάρα, η οποία στηρίζεται στο έδαφος. Με το δεξί χέρι προσπαθεί κανείς να περάσει από την καμάρα μικρά πετραδάκια. Νικητής είναι ο πλέον επιδέξιος, που χωρίς να αστοχήσει επιτυγχάνει τους τιθέμενους στόχους του παιχνιδιού.


Μπιζζζ !

Με κλήρο ορίζεται εκείνος που θα τα φυλάξει, βάζοντας το αριστερό του χέρι κάτω από τη μασχάλη του και με το δεξί του καλύπτει τα μάτια του. Οι άλλοι παίκτες στέκονται πίσω από την πλάτη του και συνεννοούνται ποιος θα χτυπήσει πρώτος την παλάμη του παίκτη που τα φυλάει. Τη στιγμή που γίνεται το κτύπημα όλοι μαζί φωνάζουν: Μπιζζ….και κάνουν πως βλέπουν αλλού για να μην καταλάβει ο φύλακας ποιος το χτύπησε. Ο φύλακας προσπαθεί να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν το βρει τότε γίνεται φύλακας αυτός, αλλιώς συνεχίζει ο ίδιος μέχρι να βρει ποιος τον χτύπησε.





Αλάτι ψιλό - αλάτι χοντρό

Το παιχνίδι αυτό παίζεται από πολλά παιδιά που συγκεντρώνονται και βγάζουν με κλήρο τη ''μάνα''. Ύστερα κάνουν όλα μαζί ένα κύκλο και κάθονται κάτω σταυροπόδι με τα χέρια πίσω, με τις παλάμες ανοιχτές.
Η ''μάνα'' στέκεται έξω από τον κύκλο και βαστάει ένα μαντήλι. Κάνει μια βόλτα γύρω από τον κύκλο τραγουδώντας :
Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό,
έχασα την μάνα μου και πάω να την βρω,
παπούτσια δεν μου δίνει να πάω στο χορό.

Την ώρα που τραγουδάει γύρω από τον κύκλο, πετάει το μαντίλι πίσω από ένα παιδί και συνεχίζει μέχρι να καταλάβουν ότι δεν κρατάει πια το μαντίλι. Το παιδί που πήρε το μαντίλι σηκώνεται και αρχίζει να κυνηγάει την μάνα. Όταν την πιάσει, η μάνα κάθεται στη θέση του μαζί με τα άλλα παιδιά.
Το παιδί που πήρε το μαντίλι γίνεται ''μάνα'' και αρχίζει να κυνηγάει. Το παιχνίδι συνεχίζεται έτσι μέχρι να το βαρεθούν.


Η μπάλα πάνω από το κεφάλι

Οι ομάδες τοποθετούνται σε ίσιες γραμμές, κάθε παιδί είναι κοντά στο άλλο σε απόσταση ενός βήματος και έχει ανοιχτά τα πόδια στη διάσταση. Ο πρώτος παίκτης κρατά μια μπάλα ψηλά. Με το ξεκίνημα η μπάλα φεύγει πάνω από τα κεφάλια των παιδιών και ο τελευταίος παίκτης που παίρνει την μπάλα τρέχει και μπαίνει μπροστά στην αρχή της ομάδας. Κερδίζει η ομάδα που καταφέρνει να έχει τον αρχικό της παίκτη πιο γρήγορα από τους άλλους στη θέση εκκίνησης του παιχνιδιού.




Η μπάλα κάτω από τα πόδια

Με τον ίδιο τρόπο, όπως η μπάλα πάνω από το κεφάλι, παίζεται και το παιχνίδι αυτό. Με τη διαφορά ότι η μπάλα μεταβιβάζεται κάτω από τα πόδια που ο κάθε παίκτης έχει ανοιχτά.

Μαγκί

Το παιχνίδι αυτό παίζεται με δυο ομάδες και με δυο ξύλα.
Κερδίζει η ομάδα που θα πετάξει το ξύλο πιο μακριά.


Μακριά γαϊδούρα

Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με δυο ομάδες.
Η μια πρέπει να σηκώσει το βάρος της άλλης ομάδας
.

Άλλα παιχνίδια είναι: η Καραβάνα ή κουτσός ,το Σαξί ,τα Λακκάκια, Κρυφτό, Πολιτεία,
Τυφλόμυγα, Μήλα, Σκοινάκι, Σκλαβάκι, Ποδόσφαιρο

Πετρίδης Γ., Σεντονά Θ., Διακοβασιλείου Μ., Χατζησάββα Ι., Περνάρη Σ., Στατιού Π., Πεπές Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: