Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Παραδοσιακά φαγητά

Φαγητά

Καπαμάς Λαμπριώτης

Υλικά

Το κουφάρι (θώρακα) από ρίφι
5 φλιτζάνια ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 συκωταριά
3-4 ώριμες ντομάτες (πολτός)
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
άνηθος
1 ½ φλιτζάνι λάδι
κουκουνάρι, μουσκεμένα ρεβίθια από το βράδυ
10 φλιτζάνια νερό

Για τη γέμιση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα εντόσθια και το λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς, προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και βάζουμε 1 ½ φλιτζάνι νερό μέσα στο ρύζι. Μετά από δύο –τρία γυρίσματα, τα κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι, το κουκουνάρι, τα ρεβύθια και τα μυρωδικά.


Αλατοπιπερώνουμε το κουφάρι, το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε. Το βάζουμε στο ταψί και από γύρω βάζουμε το υπόλοιπο ρύζι με τα μυρωδικά και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό. Το βάζουμε στο ξυλόφουρνο από το βράδυ και τρώμε την άλλη μέρα.

Πιργιούρι
Ψήνουμε το σιτάρι στο καζάνι, μετά το ξεφλουδίσουμε και το στεγνώνουμε. Μετά το σιτάρι το αλέθουμε στο χειροκίνητο μύλο.
Από αυτό φτιάχνανε τον περίφημο τσουβρά οι νοικοκυρές και το έτρωγαν για πρωινό με σύβραση.


Τραχανάς
Το φτιάχνανε με αλεύρι, γάλα και μετά το ξεράνανε.


Καβρουμάς
Το φτιάχνανε με χοιρινό κρέας και λίπος και το φύλαγαν μέσα σε βάζα ή σε πήλινα δοχεία.


Γλέπα
Είναι ψωμί με μπαχαρικά και γάλα που το έφτιαχναν το Πάσχα.


Μίλα
Είναι το λίπος του χοίρου που το χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα.


Κουλουσαφάδες
Το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα, όταν έσφαζαν τους χοίρους με τ΄ άντερα του χοίρου και ρύζι.


Πηχτή
Βράζανε το κεφάλι του χοίρου και αυτό έπηζε και το τρώγανε.


Ελιές τσακιστές
Παίρνουμε πράσινες ελιές και τις σπάμε μια – μια με την πέτρα. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό που το αλλάζουμε καθημερινά επί δέκα ημέρες περίπου, ώσπου να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε. Ετοιμάζουμε τη σαλαμούρα και τη ρίχνουμε στις ελιές. Στύβουμε μέσα μπόλικα λεμόνια και νεράντζια και προσθέτουμε 3-4 καυτερές πιπεριές και φέτες λεμονιού.


Ελιές παστές
Μαζεύουμε μαύρες ελιές πολύ ώριμες, τις βάζουμε σε καλάθι και τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι. Τις ανακατεύουμε συχνά και τις αφήνουμε για πολύ καιρό με το αλάτι μέχρι να ξεπικρίσουν και να τρώγονται.


Κάππαρη
Παίρνουμε τα τρυφερά βλαστάρια από την κάππαρη,τα καθαρίζουμε από τα αγκάθια, τα ζεματάμε για λίγο σε βραστό νερό και τα αφήνουμε 2-3 μέρες στο νερό για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε μέσα σε ξύδι και άρμη.


Ελιές κουλουμπητές
Διαλέγουμε πράσινες ελιές σκληρές χωρίς στίγματα. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε δοχείο. Γεμίζουμε με σαλαμούρα και στύβουμε αρκετά λεμόνια. Τρώγονται μετά από έξι ή εφτά μήνες αφού ξεπικρίσουν.

Γλυκά

Κουλούρες, μελεκούνι, τηγανίτες, μουσταλευριά, πετιμέζι.

Μελεκούνι (παστέλι )
Φτιάχνεται με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι. Το δίνουμε συνήθως σε γάμους.

Τακάκια
Ανοίγουμε φύλλο, βάζουμε καρύδια ή σουσάμι, τα τηγανίζουμε και τα σιροπιάζουμε. Συνηθίζεται να τα φτιάχνουν στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα αντί για λουκουμάδες.


Σελιμάς Χ., Πετρίδης Γ.,Χατζησάββα Ι.,Σεντονά Θ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιαμ γιαμ..πεινασα!!!!!